Víte, že střevo je největším imunitním orgánem a nachází se v něm 70% imunitních buněk?
Facebooková skupina Colo Vada Plus.
V naší facebookové skupině najdete mnoho receptů.
Jídelníček k detoxikační kůře Colo Vada Plus
Nesmí se používat tyto potraviny:
Produkty živočišného původu jako maso, salámy, sýry, mléko, mléčné výrobky, vajíčka, uzeniny. (dopřát si můžete pouze ryby)
Chléb, pečivo, cukrářské výrobky, brambory, sladkosti.
Nepijte kávu, uvidíte, že po detoxikační kůře už na ní ani nebudete mít chuť. Některým našim klientům se to stává. Po očistě mizí chutě na nezdravé potraviny.
Nepoužívejte cukr, běžnou sůl/menší množství mořské soli je možné/ dochucovadla, konzervy, konzervanty, nic trvanlivého.
Nepijte sycené nápoje, perlivou vodu, minerálky, černý a ovocný čaj, alkohol.
Nekuřte!!!
Pokud užíváte nějaké chemické léky a nemusíte je nutně užívat, doporučujeme je vyloučit během očisty např:antikoncepci.
O kávě a kouření píši i zde, doporučuji přečíst. Lepší samozřejmě bez kávy.
SKVĚLÁ NOVINKA, ke každé Colo Vadě Plus brožurka s recepty. Lze ji zakoupit i samostatně.
Recepty:
Rizoto zeleninové. Jáhly se zeleninou. Chlebové placičky. Rajská omáčka zdravěji.
Koprová omáčka z cuket. Fazolky v pikantní omáčce. Nastrouhané jablíčko s mákem
Lahůdková zeleninová omáčka. Dušená zelenina s rybou. Salát z květáku a rajčat.
Pohankové rizoto, bez vaření.
Můžete používat tyto potraviny:
Ryby doporučuji pouze vařit, nebo dusit se zeleninou. Lepší bude pokud ji nebudete jíst s žádnou přílohou (rýže, jáhly….a pod) Není to samozřejmě podmínkou, ale vyzkoušejte sami.Uvidíte, že po rybě se zeleninou bez přílohy se budete cítit lépe než když si dáte rybu i s přílohou.
Maso potřebuje k trávení kyselé žaludeční štávy, zatímco sacharidy vyžadují štávy zásadité. Dochází pak k neutralizaci těchto štáv a trávení neprobíhá tak jak má. Místo toho nastává kvašení ve střevě a následné potíže:nadýmaní, pálení žáhy, poruchy vstřebávání…) Takto správně kombinovat potraviny bychom měli každý den, nejen při Colo Vadě.
Na pánev si dejte jen malé množství oleje (jednu malou lžičku) lisovaného za studena v bio kvalitě. Pak přidejte rybu a po chvilce zeleninu. Tu zeleninu, která Vás nenadýmá.
Schodla jsem se s některými klienty, že zelenina, která se doporučuje, jim dělá potíže a naopak ta která se nedoporučuje, tu mohou bez potíží jíst.
Každý jsme jiný, individuální a proto bych raději dala na to, co Vám říká vaše tělo. To, že některé potraviny někoho nadýmají, neznamená, že budou nadýmat vás. Já osobně jsem se v zelenině neomezovala, ani v ovoci.
Zeleninu můžete podusit, uvařit, výborné jsou zeleninové saláty ochucené citrónovou štávou, Ume-octem (prodejny zdravé výživy, drogerie DM), bylinkami(bazalka, tymián,..) Můžete použít i olej v bio kvalitě lisovaný za studena,např:slunečnicový, sezamový, olivový..
Ale, pozor!!!
Pokud ovoce tak nejlépe ho jezte samostatně.(ovocné saláty s medem, rýžovým sirupem, skořicí, rozinkami)
Ovoce+obilí, maso, zelenina, mléčné výrobky=plyny, špatné trávení
Upřednostňuji naše domácí jablíčka, hrušky, švestky, maliny, borůvky, ale i banán si můžete dát. V létě si samozřejmě dopřejte i melouny, pomeranče, hroznové víno.
V zimním období jsou vhodná česká jablíčka, hrušky a sušené ovoce( meruňky, rozinky, švestky, hrušky, datle, banány ) nejlépe v bio kvalitě (nesířené, bez cukru) Výborné a kvalitní jsou npř. tyto ovocné tyčinky.
Pokud si ráno přivstanete, udělejte si do práce zeleninovou polévku s miso pastou (rýžová, ječmenná) nebo s kvalitní sójovou omáčkou Johsen Shoyu (prodejny zdravé výživy, drogerie DM) Tato výborná ochucovadla používejte běžně, neobsahují žádná chemická barviva a konzervanty. Jsou vyrobeny přírodní fermentací. Polévku si dejte do termosky, není vhodné ji ohřívat. Zelenina by se nikdy ohřívat neměla, stává se pak kyselinotvornou. Prostě uvařit a sníst, nebo krátce uchovat v termosce.
Nedoporučují se luštěniny, přiklonila bych se k menšímu množství luštěnin, POKUD JSTE NA NĚ ZVYKLÍ A MÁTE JE PRAVIDELNĚ VE SVÉM JÍDELNÍČKU/ červená čočka, fazole, cizrna..../
Ideálně vždy se zeleninou+ příloha:rýže, jáhly, pohanka…+zeleninový salát s klíčenou pohankou, vojtěškou, čočkou, slunečnicovými semínky….
Důležitý je během Colo Vady pitný režim.Info zde.
Pijte především Corálovou Vodu. Dále bylinkové čaje, výborný je čaj Bancha, Kukicha. Ovocné a zeleninové štávy, vždy čerstvé, pokud máte odšťavňovač.
Zakysané výrobky: kefíry, nízkotučný jogurt. Opět pozor, je lepší s ničím nekombinovat, jen tak proběhne zdravé trávení.
Hodně energie vám dodají i tyčinky od Corál Clubu, je tam sice kombinace ovoce i s ořechy, ovesnými vločkami a pod, ale občas si jí dát můžete.
Přidávám ještě recepty mé kamarádky, které jsem trošku upravila:
Kaše (kroupová, pohanková, jahelná) – na vodě.
Kroupová kaše z krup – lámanky – menší kousky – vařila jsem s majoránkou, kmínem a zastříkala sojovou omáčkou shoy, pro chuť jsem přidala buď dušenou mrkev nebo pár sušených hříbků (dole jsem houby vyřazené, ale já dala fakt jen 4 plátečky–navonět…ala vánoční Kuba…
Pohanková kaše – přivést k varu, pak stáhnout na minimum ohně nebo dát na 50 st.ů do trouby nechat dotáhnout (babičky dávaly do peřin…) navrch jsem dělala dušenou zelenou cibulku a k tomu vařenou červenou řepu, opět dochucení – sušené bylinky – nejen majoránka, ale i bazalka, provensálské koření, oregáno a slanost jsem doháněla ještě tou sojovkou shoy
Jáhlená kaše – tu nejčastěji na sladko s ovocem (pokud chcete použít obiloviny na sladko tak užívejte raději pouze jáhly-nejlepší stravitelnost) – nejprve 2-3x propláchnout odměřené množství horkou vodou, pak teprve, až se odplaví kalná voda dát vařit s trojnásobným množstvím vody,(zkuste je uvařit v domácí jablečné štávě, jsou výborné, nebo v rýžovém mléce (mají ho v DM drogerii v bio kvalitě-je tekuté, nepoužívejte sušené) ) aby byly jáhly pěkně změklé, lahodné na kaši, dále pak med a vždy jinou kombinaci sušeného ovoce – jednou nesýřené meruňky, jednou švestky, datle atd. na dochucení kromě medu jsem ještě používala koncentrovanou jablečnou šťávu – je také bez konzervačních látek. Pokud si uvaříte jáhly v jablečném moštu, nemusíte už ji ani sladit, posypejte i skořicí,namočenými mandlemi kvůli lepší stravitelnisti.
Nad rámec uvedeného jsem ještě pro změnu vařila i polentu – tj. kukuřičná krupice s vodou – vymíchat jako „krupicovou kaši“, ale trvá to déle a trochu to prská – je potřeba na malém plameni a stát u toho. Nemusí to prskat !!!
Dejte nejlépe polentu (předvařená kukuřičná krupice) do malého hrnce a zalijte potřebným množstvím vody. Hrnec pak dejte do většího hrnce s vodou a s poklicí. Polenta se vám uvaří v páře a nemusíte jí míchat ani se Vám nepřipálí. Můžete takto vařit i jiné obiloviny.