Mohou se jíst kukuřičné, rýžové a pohankové suchary či "křupky"během Colo Vady? zde info.
Tyto otázky dostávám dost často. Běžné pečivo se během Colo Vady nedoporučuje.
Tyto suchary nejsou ideální potravinou při Colo Vada Plus a ani nejsou vhodnou náhradou za chléb.
Myslím chléb domácí, kváskový, celozrnný, ne chléb z běžných obchodů.
Domácí kváskový chléb z kvalitní mouky určitě nebude vadit ani při Colo Vada Plus v první etapě očisty.
Doporučuji chléb domácí kváskový+přidat vařené obiloviny do těsta a nejlépe NAPAŘOVAT. Podle mě je domácí chléb mnohonásobně lepší než ,,chlebíky křupíky´´
Vše co prodává v prodejnách zdravé výživy nemusí být zdravé!!!
Celozrnný kváskový chléb
Mouka 600g /rýžová, pohanková, špaldová, ječná, žitná…
Kvásek 120g 10% váhy chleba MŮŽU ZASLAT
Sůl 5-7 g
Kmín 2 lžičky
Voda 400g
Doporučuji nahradit mouku částečně uvařenými obilovinami, přidejte do těsta jáhly, rýži natural, pohanku...jáhly se v chlebíku nejvíce ztratí, já osobně je používám nejvíce. Při Colo Vadě můžete vařených obilovin přidat více.
Celozrnná mouka obsahuje o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitamínu B1, 80 % vitamínu B2a o 86 % vitamínu E více jak obyčejná bílá mouka.
Pro to aby jste si udělali zdravější chléb nepotřebujete pekárnu, stačí vám mísa a chvilka času.
Těsto je přes noc v nerezové dortové formě. Připravuji ho večer kolem 21 hod a ráno po probuzení kolem 5-6 hod už je chléb nakynutý. V hrnci je dostatek vody a dortovou formu s těstem vkládám do napařovací nádoby/cedník. Napařuji na sporáku cca 100 min, někdy i déle, když na chléb zapomenu. Ve spodním hrnci je vždy dostatek vody a tak se mi chléb nemůže připálit. Je to v podstatě hrnec/cedník v hrnci. Raději vše fotím aby jste měli představu. Chléb už je dvoudenní, a tak vidíte jen část, vložila jsem ho do hrnce na ukázku. Pokud nemáte podobný hrnec, můžete dát chlebové těsto i do staršího hrnce bez uší a napařovat ho můžete pak ve větším hrnci. Běžně tak vařím rýži, jáhly a další obiloviny. Pokud je v hrnci dostatek vody obiloviny se vůbec nepřipálí. Je to pohodové vaření. Dělám tímto způsobem i polentovou kaši, knedlík a další...
Ještě postupně doplním další info, kvásek můžu zaslat a napíši jak si ho uchovat....