Mohou se jíst kukuřičné, rýžové a pohankové suchary či "křupky"během Colo Vady? zde info.

Tyto otázky dostávám od klientů dost často. Pečivo se během Colo Vady nedoporučuje.

Podle mě tyto suchary nejsou ideální potravinou při Colo Vadě a ani nejsou vhodnou náhradou za chléb. Myslím chléb domácí, kváskový, celozrnný, ne chléb z běžných obchodů.

Kdo ví, že tak jako tak si během Colo Vady(nedoporučuji v druhé etapě) vezme občas kousek pečiva, doporučuji chléb domácí kváskový+přidat vařené obiloviny do těsta a nejlépe NAPAŘOVAT. Podle mě je to vždy lepší než ty chlebíky křupíky.

Vše co prodává v prodejnách zdravé výživy nemusí být zdravé!!!

Celozrnný kváskový chléb

Mouka 600g /rýžová, pohanková, špaldová, kukuřičná, žitná…

Kvásek 120g 10% váhy chleba MŮŽU ZASLAT

Sůl 5-7 g

Kmín 2 lžičky

Voda 400g

3 lžíce oleje

semínka

Doporučuji nahradit mouku částečně uvařenými obilovinami, přidejte do těsta jáhly, rýži natural, pohanku...jáhly se v chlebíku nejvíce ztratí, já osobně je používám nejvíce. Při Colo Vadě můžete vařených obilovin přidat více.

Celozrnná mouka obsahuje o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitamínu B1, 80 % vitamínu B2a o 86 % vitamínu E více jak obyčejná bílá mouka.

Pro to aby jste si udělali zdravější chléb nepotřebujete pekárnu, stačí vám mísa a chvilka času.

Těsto je přes noc v nerezové dortové formy. Připravuji ho večer kolem 21 hod a ráno po probuzení kolem 5-6 hod už je chléb nakynutý. V hrnci je dostatek vody a dortovou formu s těstem vkládám do napařovací nádoby/cedník. Napařuji na sporáku cca 100 min, někdy i déle, když na chléb zapomenu. Ve spodním hrnci je vždy dostatek vody a tak se mi chléb nemůže připálit. Je to v podstatě hrnec/cedník v hrnci. Raději vše fotím aby jste měli představu. Chléb už je dvoudenní, a tak vidíte jen část, vložila jsem ho do hrnce na ukázku. Pokud nemáte podobný hrnec, můžete dát chlebové těsto i do staršího hrnce bez uší a napařovat ho můžete pak ve větším hrnci. Běžně tak vařím rýži, jáhly a další obiloviny. Pokud je v hrnci dostatek vody obiloviny se vůbec nepřipálí. Je to pohodové vaření. Dělám tímto způsobem i polentovou kaši, knedlík a další...

Ještě postupně doplním další info, kvásek můžu zaslat a napíši jak si ho uchovat....