Selen (Se)

Kyselost/zásaditost: Kyselinotvorný

Potravní zdroje:

Řasy a chaluhy, česnek, houby, obilí, brokolice, cibule, para ořechy.

Zdroje toxicity: Půda.

Rafinace připravuje mouku o selen obsažený v klíčcích a otrubách, takže je třeba konzumovat celozrnné produkty.

Využití v těle:

Selen je především součást antioxidačního enzymu glutathionperoxidázy. Dále je obsažen v enzymu, který chrání tkáně (zejména buněčné membrány) před oxidací nestabilními volnými radikály. Selen také spolupůsobí s antioxidačním vitaminem E. Snižuje riziko rakoviny a posiluje imunitní systém. Snižuje potřebu vitaminu B 12.

Nedostatek:

Svalová slabost, spojitost s rakovinou a srdečními chorobami, únava, lupy, volná kůže, zpomalení růstu, zvýšená hladina cholesterolu, náchylnost k infekcím, sterilita, poškození jater, Downův syndrom, fibrocystická choroba prsu, cystická fibróza, svalová dystrofie.

Toxicita:

„Česnekový dech", vypadávání vlasů, uvolňování nehtů na nohou a rukou, podrážděnost, poškození jater a ledvin, kovová chuť v ústech, dermatitida a žloutenka.

Velké předávkování může způsobit smrt.

Z knihy: Zázračná detoxikace  Robert S. Morse