Selen (Se)
Kyselost/zásaditost: Kyselinotvorný
Potravní zdroje:
Řasy a chaluhy, česnek, houby, obilí, brokolice, cibule, para ořechy.
Zdroje toxicity: Půda.
Rafinace připravuje mouku o selen obsažený v klíčcích a otrubách, takže je třeba konzumovat celozrnné produkty.
Využití v těle:
Selen je především součást antioxidačního enzymu glutathionperoxidázy. Dále je obsažen v enzymu, který chrání tkáně (zejména buněčné membrány) před oxidací nestabilními volnými radikály. Selen také spolupůsobí s antioxidačním vitaminem E. Snižuje riziko rakoviny a posiluje imunitní systém. Snižuje potřebu vitaminu B 12.
Nedostatek:
Svalová slabost, spojitost s rakovinou a srdečními chorobami, únava, lupy, volná kůže, zpomalení růstu, zvýšená hladina cholesterolu, náchylnost k infekcím, sterilita, poškození jater, Downův syndrom, fibrocystická choroba prsu, cystická fibróza, svalová dystrofie.
Toxicita:
„Česnekový dech", vypadávání vlasů, uvolňování nehtů na nohou a rukou, podrážděnost, poškození jater a ledvin, kovová chuť v ústech, dermatitida a žloutenka.
Velké předávkování může způsobit smrt.
Z knihy: Zázračná detoxikace Robert S. Morse
Tuto stránku můžete sdílet pomocí: