Draslík (K)

Kyselost/zásaditost: Zásadotvorný

Potravní zdroje:

Veškeré ovoce a zelenina, zejména tmavě zelená listová, chaluhy a řasy, semena, fíky, celer, houby, sušené ovoce, brambory, avokádo, brokolice, luštěniny, papája, neloupaná rýže, růžičková kapusta, banány, vodní meloun.

Zdroje toxicity:

Chronický průjem, diabetická acidóza a chemické léky, především některá diuretika, mohou způsobit nadměrné vylučování draslíku z těla.

Poznámka:

Nadbytek vitaminu D může přispět k úbytku draslíku a oslabení funkce štítné žlázy. Nedostatek (či úbytek) draslíku může být rovněž způsoben nedostatkem hořčíku, zinku a železa.

Nedostatek:

Srdeční arytmie, dušnost, ochablé svalstvo, špatné trávení a vstřebávání živin. Zpomalený růst, paralýza, sterilita, apatie a zmatenost, poškození ledvin. Suchá kůže, akné, nachlazení, nespavost, snížená reflexní reakce, alergie na glukózu.

Nedostatek draslíku se může vyskytnout při chronickém průjmu, zvracení, diabetické acidóze, onemocnění ledvin nebo dlouhodobém užívání projímadel či diuretik.

Využití v těle:

Uvádí do rovnováhy tělní tekutiny, reguluje nervovou a svalovou dráždivost. Pomáhá při tvorbě glykogenu z glukózy, tuků z glykogenu, bílkovin z peptonů a protézy. Může léčit akné, alergie, alkoholismus a srdeční vady a pomáhá hojit spáleniny.

Toxicita:

Nadměrný přísun draslíku může silně zvýšit jeho hladinu v krvi, vyvolat poruchy srdce (v krajních případech infarkt myokardu) a ledvin a nerovnováhu tělních tekutin.

Z knihy:Zázračná detoxikace Robert S. Morse